ibab sidhuvudhuvud

Nobinas trafikchef Robin Gillberg och IBAB:s fastighetschef Anna Axekull vid Södra Torget där de flesta av Nobinas bussar passerar under dagarna.

IBAB:s hyresgäst, bussbolaget Nobina, är verksam i Strömsdalsområdet på Svenljungagatan 39. Vid bussterminalen finns kontor, tvätt- och verkstadshallar, laddningsplatser för el samt uppställningsplatser för bussar.

– På uppdrag av Västtrafik ansvarar vi för lokaltrafiken i Borås med 68 bussar som körs av våra 190 förare, säger Nobinas trafikchef Robin Gillberg. Under 2020 kommer vi att utvidga verksamheten till att också köra från Borås till Göteborg, Kinna och andra delar av Sjuhärad.

Tillsammans med Västtrafik, driver Nobina ett projekt med helelektrifierad stadsbusstrafik med tio ledbussar som drivs av el märkt Bra Miljöval. De är 18 meter långa och laddas via en snabbladdnings- och en långtidsladdstation. Det finns en vision att vid nästa upphandling, 2027, skall samtliga bussar i Borås vara eldrivna.

– På Strömsdalsområdet finns en rik historik av lokaltrafik, berättar IBAB:s fastighetschef Anna Axekull. Här startade Borås Lokaltrafik AB 1945 under namnet Stadsbussar i Borås AB. Som mest hade bolaget ett sextiotal bussar innan man lämnade över verksamheten till Nobina i april 2017 som då fick i uppdrag av Västtrafik att ombesörja busstrafiken i Borås tätort.

– Vi utvecklar området på Strömsdal och har idag ca 280 kvm lediga kontorslokaler utrustade med köksavdelning samt parkering i direkt anslutning för uthyrning per omgående, hälsar Anna Axekull.