Laddstolpar för 10 ledbussar2019-04-12T11:21:28+00:00

ibab sidhuvudhuvud

Efter sommaren är laddstolparna på plats för de nya elbussarna som skall trafikera Borås. Foto Peder Persson.

Västtrafik, tillsammans med bussbolaget Nobina, driver ett projekt i Borås för en tyst, ren, helelektrifierad stadsbusstrafik, med tio ledbussar som drivs av el märkt Bra Miljöval.

– I augusti beräknas bussarna trafikera linje två i Borås, säger IBAB:s förvaltare Nicolaas Boon. Bussarna, som är 18 meter långa, laddas via en snabbladdnings- och en långsamladdningsstation som kommer att byggas vid bussterminalen vid Strömsdal. IBAB har tecknat ett anläggningsarrende för ytorna där Nobina bygger och står som ägare till laddstationerna.

– Bussarna snabbladdas med anslutning på taket och när man kör tar man tillvara ca 20 procent av energin som går tillbaka till batteriet, säger Nobinas projektledare Sammy Johannesson. När bussarna rullar i augusti kommer det att bli renare luft, mindre buller och resenärerna får en behagligare resa.

– Vi har bara sett början när det gäller elektrifierade fordon i stadsmiljö, säger Sammy Johannesson. Nobina har elbussar i flera nordiska städer. I dag drivs till exempel samtliga bussar med el i centrala Landskrona och Norrtälje, med motsvarande teknik som kommer att användas i Borås.