fordonsutbildning_viskastrandsgymnasiet

Jesper Kordelin och Alexander Hedelin är två nöjda elever på Viskastrandsgymnasiet i Borås.
 
39 elever, knutna till Viskastrandsgymnasiets Byggprogram, utbildar sig inom områdena mark, anläggning och maskinförare. Utbildningen bedrivs på IBAB:s mark vid skolans anläggning i Viareds industriområde.
– Gymnasieutbildningen, med ett gemensamt basår, är treårig med speciell inriktning de sista två åren, säger läraren Jan Friderus. Vi har 39 elever, både flickor och pojkar, i årskurs två och tre. Efter avslutad utbildning blir man anläggare eller maskinförare.
Inriktningen är nystartad och vi märker stor efterfrågan från arbetsmarknaden. Det fungerar också bra med att skapa praktikplatser.
– Arbetsytan på Viared ger eleverna möjlighet till arbete i ett s.k skarpt läge. Utbildningen har moderna maskiner för att ge möjlighet till en praktisk arbetsplats som motsvarar den som möter dem i arbetslivet. Därför har vi idag fyra hjullastare, sju grävmaskiner och en traktor med kärra.
Eleverna Jesper Kordelin och Alexander Hedelin går tredje året.
– Jag kör både grävmaskin och hjullastare och utbildar mig till maskinförare, säger Jesper som har haft sin praktik på Borås Schakt.
Alexander utbildar sig till anläggare.
– Vi lär oss bl.a. bygga järnväg, hantera arbete med plattor-, rör- och asfalt. Ibland kör vi också hjullastare.
– Det är toppen med ett stort område att öva och lära oss på. Vi arbetar med maskinerna hela dagarna och ibland varvar vi med teori, avslutar två nöjda elever på Viskastrandsgymnasiet i Borås.