Realistisk undervisning på Viared2017-09-04T18:05:26+00:00

ibab sidhuvudhuvud

Elever på Viskastrandsgymnasiets Bygg- och Anläggningsprogram visar några av de maskiner som används under den treåriga gymnasieutbildningen. Foto Peder Persson.

Viskastrandsgymnasiet i Borås är en av IBAB:s hyresgäster. Sedan flera år bedriver man Fordon- och Transportprogram samt Bygg- och Anläggningsprogram på Viareds Industriområde. Programmen har ett åttiotal elever och efter ett år på skolan i centrum studerar man två år i studielokaler vid övningsområdet på Viareds Industriområde.

– På Viared har vi en datorhall med åtta simula-torer där eleverna får simulera körning av lastbilar och anläggningsmaskiner, säger rektor Anna-Lena Jacobsson. Utomhus på IBAB:s mark har vi ett övningsområde med upprättade stationer där eleven får möjlighet att utföra olika realistiska moment. Gräva, anlägga, lyfta, förflytta med mera. Det är en bra övningsplats som liknar den verklighet som väntar våra elever när de kommer ut i yrkeslivet.

– Vi är fjorton lärare, säger yrkeslärare Sören Karlsson. Jag har följt utvecklingen i tjugo år och ser att det skett en fantastisk utveckling med maskiner, lastbilar och simulatorer. Våra elever är duktiga, yrkesinriktade och målmedvetna. De blandade grupperna med både flickor och pojkar gör att det känns som att vi är som en stor familj.

– Viskastrandsgymnasiet har ett gott rykte vilket gör att vi har fler elever som söker till oss än vad vi kan ta emot. Vi har kö på de flesta program och speciellt högt tryck är det på fordon- och bygg-programmen, avslutar Anna-Lena Jacobsson.

Länk till Viskastrandsgymnasiet