Skimrande vägg i Kongresshuset

400 kvadratmeter stor väggyta i Borås Kongresshus kommer att täckas av Stucco Lustro, säger arkitekt Bo Karlberg, Tengboms Arkitektkontor.

Stucco Lustro är en puts- och målningsteknik, som ger en glänsande yta. Bindemedlet är en blandning av kalk, tvål och vatten som blandas med ett färgpigment. Det appliceras på avsedd del av en väggyta, varefter den omedelbart poleras eller ”glättas” med särskilda glättningsjärn.

Materialbeteckning för Stucco Lustro är Marmorino. Den totala tjockleken är mellan 1,4 mm och 2,2 mm. Varje färdig kvadratmeter behöver mellan 0,9 och 2,1 kg Marmorino. Underhållet är lätt då den hårda ytan dammsugs och torkas av med en mjuk trasa.

– Väggen kommer att vara skarvfri med en skimrande svart färg med kobolt i botten. Det blir en unik utformning trots att Stucco Lustro är en gammal teknik som härstammar från Romartiden. Vi har föreslagit denna behandling som kommer att bli mycket bra, hälsar Bo Karlberg, Tengboms Arkitektkontor.

Exempel på byggnader med Stucco Lustro:

Väggarna i Röda rummet, Millesgården.

Göteborgs Konserthus. 

Villa Almerico Capra,
mer känd som ”La Rotonda”, i Vicenza i Norra Italien byggdes 1570 av arkitekten Andrea Palladio. Fastigheten finns med på Unesco’s världsarvlista sedan december 1994.

2017-05-11T09:13:51+00:002017/05/11|