textilhogskolan

En utav flera imponerande undervisningslokaler i Textilhögskolan.

– Vi är nöjda med lokalerna och tycker att vi får gehör för våra önskemål. Samarbetet fungerar tillfredsställande, säger högskolans prefekt Kenneth Tingsvik och Larsh Eriksson, administrativ ledare vid centrum för textilforskning.

Den textila utbildningen i Borås har anor sedan 1866 då den Tekniska Väfskolan grundades. Textilinstitutet tillkom 1946 och överfördes till Högskolan som en egen institution för tio år sedan. Institutionen förfogar över en avancerad maskinpark, sysalar, textiltryckeri, maskinhallar för vävning och trikåframställning. Därtill kommer Väfskolans unika utrustning inom handvävning. Idag har Textilhögskolan nio utbildningsprogram i ändamålselnliga lokaler på Bryggaregatan i centrala Borås.

Verksamheten växer hela tiden och omfattar nu cirka 1 000 studenter som studerar på hel- eller deltid. Personalstyrkan omfattar 40 lärare, åtta doktorander och tio tekniker och administratörer. – Vi har en utbildningsverksamhet som är i balans med vad arbetsmarknaden kan ta mot. Hela 98 procent av studenterna får jobb som de har utbildats för. Den textila produktionen och handeln är för övrigt mycket stor och växande. Exporten uppgår till 15,9 miljarder kr.

Textilhögskolan har genom sitt breda utbud av utbildningar kunnat bygga upp en unik kombination av olika kompetenser inom hela textilområdet, alltifrån hantverk och design till teknik, produktion, ekonomi och marknadsföring.

– Allt sker i ljusa och fräscha lokaler där en gång den legendariske Algot Johansson drev sin verksamhet. Det känns rätt att ha textilhögskolan i dessa lokaler, säger Kenneth och Larsh och berättar att den senaste ombyggnaden ägde rum 2001 efter att lokalerna tagits i bruk tolv år tidigare.

Vill ni veta mer om Textilhögskolan?
Besök www.hb.se/ths/