Textilhögskolan i Borås på sju plan

Per_Knubbe

Vi har blivit trångbodda på senare år, säger studierektor Per Knubbe.

I snart trettio år har Textilhögskolan vid Högskolan i Borås verkat i Algotshuset i kvarteret Vulcanus.
– IBAB har gjort förnämliga hyresanpassningar för vår verksamhet och dess behov, säger studierektor Per Knubbe. Vi bedriver idag verksamhet på sju plan i fastigheten men i takt med att verksamheten ökar har vi blivit trångbodda. Vi planerar därför att inom några år flytta till Simonsland med närhet till Högskolan i Borås i kvarteret Balder.
Textilhögskolan utbildar c:a tusen helårsstudenter varje år samt bedriver fristående- och distanskurser. Skolan har elva program där grundkurserna vävnings-, trikå-, färg och berednings- och konfektionsteknik ingår. Bland programmen finns bland annat textil- och modedesign, textilingenjör och textilekonom. Det erbjuds även master- och magisternivåer. Med sitt breda och exklusiva utbud i undervisningen fordras också lämpliga lokaler såsom labbsalar, verkstäder, ateljéer och maskinhallar.
Såväl nationellt som internationellt har Textilhögskolan ett gott renommé och c:a 10 % av studenterna varje år är från andra länder.
– Vi är naturligtvis glada för detta erkännande och med det växer skolan och antalet studenter ökar. Önskvärt är att de ska kunna vara i huset under alla sina arbetsmoment.
Huset har på senare år blivit trångt för den växande verksamheten och en flyttning är oundvikligt inom några år. Skolan flyttar då till Simonsland och dess närhet till Högskolan i Borås.
– Åren i Vulcanus har varit positiva. Trivseln och miljön är speciell i ett hus där det andas textilhistoria genom att självaste Algot Johansson verkade här nästan 50 år mellan 1929 – 1977, avslutar Per Knubbe.
2016-10-12T14:04:07+00:002011/02/21|