ibab sidhuvudhuvud


Stefan Andersson från SERNEKE är platsansvarig för bygget av Borås Kongresshus. Foto Peder Persson.

Nu har byggföretaget SERNEKE, tillsammans med underentreprenörer, startat arbetet med Borås Kongresshus i kvarteret Eolus 6.
– Den officiella starten är februari men innan dess har vi haft samarbete med Rami Branbo från IBAB som var arbetsledare för ett integrationsprojekt, vilka tillsammans med Återbruk, rivit och tagit tillvara det som kan återanvändas, säger Stefan Andersson.

– Jag trodde inte att de skulle hinna med så mycket och är förvånad när jag ser hur fint de tagit tillvara vitvaror, köksinredning, skåp, porslin med mera. Nu är det tomt invändigt när vi går på med maskiner för att starta rivning av fastigheten.

Under tiden som byggarbetet fortgår kommer förbifart Allégatan att vara avstängd för trafik. Tryckerigatan, Järnvägsgatan och Robert Nilssons plats kommer att få begränsad framkomlighet. Från tak och två våningar ner använder man rivningsrobotar och för följande etage grävmaskin med rivningsutrustning. Grundförstärkningar under marknivå med nya fundament och hissgropar är det sista momentet. Därefter startar själva bygget av Kongresshuset i september.

– Vi kommer att ha ett s.k ”tätt” hus vid årsskiftet och fram till semestern 2018 skall samtliga väggar och installationer vara på plats.

– Borås Kongresshus är ett omfattande bygge med ett tjugotal olika underentreprenörer varav de större är upphandlade i partnering. Över 60 personer kommer att arbeta med de olika delarna för att få huset inflyttningsklart till den första oktober 2018, avslutar Stefan Andersson.

Länk till SERNEKE