Metod från romartiden fixade väggen2018-09-10T14:41:48+00:00

ibab sidhuvudhuvud

Tolv experter färgsatte ca 460 kvadratmeter sammanhängande vägg i Borås Kongresshus. Foto Peder Persson.

Nu är arbetet klart med ytbeläggning av den vägg som löper genom Borås Kongresshus. Man har använt sig av Stucco Lustro. Det är en metod från romartiden som framförallt används för att skapa färgsatt ytbeläggning direkt på en vägg och ger en hård, glänsande yta.

– Det är, enligt uppgift, en av världens största sammanhängande vägg med tekniken Stucco Lustro, säger Jan-Olof Edman som är projektchef för Borås Kongresshus. Cirka 460 kvadratmeter i flera lager med en blandning av dolomiterkalk och mindre partiklar av marmor. Väggen efterbehandlas därefter med bivax för att få en härlig lyster.

Väggen, som går genom hela kongressbyggnaden, är en kommunikationsyta där många besökare samlas och förflyttar sig till olika lokaliteter. Ljus från glastaket och de bägge glastäckta gavlarna strömmar in på väggen och på golvet är det insprängt mässinglister. De kommer i sin tur att spegla sig i väggens mörkblå, glansiga yta. En arkitektonisk utsvävning är också att väggen lutar tre grader från golv till tak.

Jakob Eire från företaget Ampio i Köpenhamn är arbetsledare för tolv Stucco Lustro experter från bland annat Italien.
– Vi har arbetat åtta dagar för att få klart väggen och resultatet är vi mycket stolta över. Vårt senaste arbete var Helsfyrs tunnelbanestation i Oslo men det finns inget som vi tidigare arbetat med som är så stort som i Borås. Jag tror att väggen är den största i världen, hälsar Jakob Eire.

Länk till film där vi målar
Länk till Ampio
Länk till Stucco Lustro